“Не обръщай гръб!” Проект за по-добър живот на украинските деца и техните родители в Русе.

“Можеш да даваш и без да обичаш, но не може да обичаш, без да даваш“. 

Шестмесечните активни занимания с украинските деца и техните семейства имаха за цел да създадем подходящи условия на децата и техните семейства да преодолеят стреса от войната и последствията от нея, по-лесно да се включат в обществения живот. В личностен план занятията допринесоха за придобиване на повече увереност и самочувствие, практически умения.

Заедно с момичета и момчета от 7 до 16 годишна възраст, техните семейства и приятели в Русе се учихме и забавлявахме. Така децата развиваха своят потенциал и трупаха опит, макар и далече от родината си.

Занятията по български език се провеждаха два пъти седмично, съобразени с възрастта и потребностите на децата.
Специалист психолог се грижеше за емоционалното здраве и психично равновесие на децата и техните родители. Съвместно със Сдружение „Дете и пространство“ организирахме арт-терапевтични занимания за децата и техните семейства. По време на арт-работилничката украински и български деца заедно с техните родители изработваха Коледни украси за благотворителния Рождественски базар.

На всички най-много харесаха разходките сред природата, спортните занимания и състезания – конкурс за рисунка на асфалт на кея край р. Дунав, стрелба по мишена с лък и хвърляне на копие на х. Приста, край гр. Русе, каране на каяк по реката, посещение на Ботаническата градина и двореца в гр. Балчик, две еднодневни разходки до морето, опознавателни пътувания в ПП Русенски Лом. Наред с очакванията им за споделяне на нови идеи и придобиване на знания, те бяха готови за  забавления, нови приятелства, хубави емоции и незабравими спомени.

През летните месеци юни и август участваха в два едноседмични лагера за български и украински момчета и момичета, общо 60 участника. На чист въздух сред природата децата чрез игри и забавления създадоха нови запознанства и трайни приятелства. Проведохме вечери на талантите, представяне на националните традиции и култура на двете държави, научихме повече за традициите и обичаите на двете държави, опитахме от вкусните ястия на украинската национална кухня.

Проектът е финансиран от инициатива НОВО НАЧАЛО, в подкрепа на украинските бежанци.

Copyright © 2024