Рождество Христово

Отново сме в сезона, когато започва едно голямо суетене – бягане по магазините за подаръци, обсъждане на идеи за празничната трапеза, която трябва да е обвързана с предстоящия празник. За кой празник ли? Как за кой? Разбира се, че става въпрос за най-чакания и светъл християнски празник в годината – Рождество Христово!
Според Библията, човекът е създаден на шестия ден. Първо бил създаден Адам, а в последствие и Ева. Бог им казал, че те можели свободно да ядат от всяко дърво в градината, освен едно – дървото на познанието за доброто и злото. Той им казал, че ако ядат от това дърво непременно ще умрат. Дяволът, който не познавал Божия умисъл, а се опитвал да унищожи Божия план, дошъл при Ева в Едемската градина. Той я изкушил да яде от плода на дървото на познанието за доброто и злото. Уверил я, че тя и Адам нямало да умрат, а щели да бъдат като богове на доброто. Ева се поддала на изкушението и яла от плода. Когато Адам научил какво се е случило той също избрал да опита от него. Промените, които настъпили с Адам и Ева заради това, че яли от плода, са наречени Падението. Това всъщност е когато Бог затворил вратите на Рая. Понеже той толкова много обичал човеците, пратил сина си Иисус, който чрез възкресението да избави хората от техните грехове. Великден е по-тежкият, по-важният празник в християнството, заради възкресението на Иисус Христос, но този ден нямаше да го има, ако не беше Рождество Христово. Според Библията, “Господ се яви в плът и тази тайна е велика, за да ни покаже, че Богът, който обичаме и почитаме и в когото вярваме е реален, че е личност да ни покаже, че тези които искат да бъдат негови следовници трябва да бъдат смирени. Затова Бог слезе на земята и прие образ на грешен човек”. Никак не е случайно, че Иисус Христос, Създателят на света, е родил в кошара, а не в палати или във ВИП стаи, не дори в къща, нямало място в нито един хан във Витлеем. И това е първият призив и първата проповед на Младенеца, какъв трябва да бъде онзи, който ще се нарича християнин. И кои първи му се покланят – овчарите, бедните хора, които често забравяме, че ги има и кои още – мъдреците, които са разбрали чрез сърцата си за раждането Му. Традицията на Бъдни вечер е стара, обвързана с много народни вярвания, с религията, с бита и дори с езическите празници. Там е бъдникът, нечетните постни ястия, наричанията за берекет и успехи. Там са пожеланията за здраве и благоденствие, за любов. С раждането на Христос, с неговия живот и последвалите смърт, възкресение и възнесение, бе спасен човекът. Затова Рождественият празник е толкова важен за нас. Рождественият пост, който започва четиридесет дни преди Рождество Христово, се появява, за да може християните да се подготвят да посрещнат раждането на Спасителя на света. Празникът не е само в устройването на хубава семейна вечеря, подаръци и украсено коледно дърво, а преди всичко е участие в посрещането на рождеството на Богомладенеца.
Броени дни ни делят от деня, когато отново ще посрещнем Христовото раждане. Отново ще бъдем изпълнени с надежди, че животът ни ще се подобри към по-добро. Но за да получим добро, трябва да дарим добро. Затова нека отворим сърцата си за добрината, нека бъдем по-отзивчиви и съпричастни към болката на другия. Защото колкото и тривиално да звучи – Доброто ще спаси света!

Мария Кунева – 10 клас

Copyright © 2024