Летни лагери 22-28 август 2022 година

От 22 до 28 август организирахме втора група за младежи от 13 до 17 годишна възраст, общо 30души. Включиха се и украински младежи, бежанци от войната, които живеят и учат в Русе. Младите хора имаха възможност да живеят, учат и играят заедно през тези седем дена. Споделяха своя опит, умения и впечатления. Опознаваха се и се сприятеляваха.
Организирахме вечери на талантите с музика, танци и традиционна българска и украинска кухня.
Така чрез споделените моменти и преживявания, младите хора откриха повече допирни точки и общи неща, отколкото различия по между си. Научиха се на повече толерантност и съпричастност и взаимопомощ.

Програмата започваше всеки ден със сутрешна гимнастика за здраве и жизненост. За доброто настроение на всички и с образователна цел участвахме в разходки и дейности на открито, парти с музика и танци, вечери на български и украински традиции.
Обикновено след разходка в планината се настанявахме на пикник, където децата събираха дърва и пекоха обяд на барбекю, след което имахме две интерактивни занимания с двама учители.
Децата развихриха въображението си и изработиха глинени предмети по старинна техника, участваха в ателиета – традиционно месене и печене на хляб и рисунки върху брашно.
Времето след вечерята беше посветено на игри и забавни групови дейности – спортни дейности, филмови вечери и вечери на таланти на открито в близката зона за забавления.
В последния ден, когато закрихме лагера, всички деца получиха подаръци и грамоти за участие в лагера.
Храната беше здравословна, питателна и обилна – три основни хранения и следобедна закуска – мляко и плодове.
Споделените мнения и впечатления на децата и техните родители са положителни и обнадеждаващи за провеждане на повече дейности с подобен характер и насоченост. Тези дни бяха изпълнени с много забавни игри и творчески дейности.
Родители и деца споделиха мнения, препоръки и предложения за бъдещи инициативи. Те показаха радостта да бъдат заедно и да учат, докато се забавляват.
Приветстваме идеите и предложенията от децата и техните родители за нови и креативни занимания.

Всички лагери се осъществиха благодарение на финансовата подкрепа от GIVE EUR-HOPE.

Copyright © 2024