„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“
(есе)

Падат листата от календара и ето, отново идва Той – Празникът, почитан от всички – малки и големи! Отново ще дари светлината, която очакваме всяка година! Ще ни направи по-добри, мили и смирени, ще ни направи човечни! Защо? Защото се ражда Христос, Изворът на живота, Нашият Спасител!
„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“ е ангелското славословие, огласило Рождественската нощ като най-добре разкрива същността на Христовото явяване в света. На земята няма нищо по-желано от мира и щастието. Те идват от добрата воля и добрите отношения помежду ни. Хвалейки Господа за всичките Му благодеяния към нас, ние осветяваме небето и преобразяваме света.
Христос се ражда, за да получим живот, за да ни спаси от греховете на нашите прадеди. Падението е причината за това раждане, защото Бог прекалено много обича човеците. Той праща сина си Иисус, който чрез Възкресението да избави хората от техните грехове.
Според Библията, „Господ се яви в плът и тази тайна е велика, за да ни покаже, че Богът, който обичаме и почитаме и в когото вярваме е реален, че е личност да ни покаже, че тези които искат да бъдат негови следовници трябва да бъдат смирени. Затова Бог слезе на земята и прие образ на грешен човек“. Никак не е случайно, че Иисус Христос, Създателят на света, се е родил в кошара, а не в палати или във ВИП стаи, не дори в къща, нямало място в нито един хан за отсядане във Витлеем. И това е първият призив и първата проповед на Младенеца, какъв трябва да бъде онзи, който ще се нарича християнин. И кои първи му се покланят?! – овчарите, бедните хора, които често забравяме, че ги има. Кои още? – мъдреците, които са разбрали чрез сърцата си за раждането Му.
Традицията на Бъдни вечер е стара, обвързана с много народни вярвания, с религията, с бита и дори с езическите празници. Там е бъдникът, нечетните постни ястия, наричанията за берекет и успехи. Там са молитвите за здраве и благоденствие, за любов. С раждането на Христос, с неговия живот и последвалите смърт, Възкресение и Възнесение, бе спасен човекът. Затова Рождественият празник е толкова важен за нас.
Рождественият пост, който започва четиридесет дни преди Рождество Христово, се появява, за да може християните да се подготвят да посрещнат раждането на Спасителя на света чрез покаяние и благоговение. Празникът не е само в устройването на хубава семейна вечеря, подаръци и украсено коледно дърво, а преди всичко е участие в посрещането на Рождеството на Богомладенеца.
Броени дни ни делят от деня, когато отново ще посрещнем Христовото раждане. Отново ще бъдем изпълнени с надежда, че животът ни ще се изпълни с по-добро. Но за да получим добро, трябва да дарим добро. Затова нека отворим сърцата си за добрината, нека бъдем по-отзивчиви и съпричастни към болката на другия. Защото колкото и тривиално да звучи – „Доброто и Христос ще спасят света“!

Име: Вяра Кунева
Училище: СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Две могили
Клас: VIII
Тел. за връзка: 0877055190

Copyright © 2024