Заедно можем повече! Проект да подкрепа на украински деца и семейства

“Изкушението да се откажем е най-голямо точно преди победата”.

През пролетта на 2023 година продължихме грижата за украинските деца и техните семейства, бежанци от войната в Украйна. Благодарение финансовата подкрепа на немската Фондация “Bread for the World” успяхме да помогнем на 25 деца, младежи и техните семейства да се почувстват приети в гостоприемна и приятелска среда.

Обучихме 5 украински млади жени в професия маникюристки, като три от тях започнаха работа благодарение на наученото. Всички, които проявиха желание получиха консултация по кариерно развитие и ориентиране. Продължихме и уроците по български език за напреднали и след положен изпит, участниците получиха сертификат за ниво А2.

Чрез арт-терапия децата и техните семейства можаха да загърбят стреса, помагайки им да преодолеят травмите и ужаса от войната, принудени да са далеч от родината и близките си. Младежки работници се грижеха за доброто настроение и самочувствие на всички. Организирахме екскурзии в страната и района, децата и младежите се включиха в летните лагери за седмица сред природата. Заедно с техните връстници учеха и се забавляваха, общуваха и се опознаваха, създадоха трайни контакти и приятелства.

“Колкото и силно да духа вятърът, планината няма да се преклони пред него”.

Споделено от Таня Ангелова, обучител: “Всички пет украински млади жени успешно завършиха курса по базисен маникюр и педикюр и задачите свързани с този проект. Идваха по график в обучителния център присъствено, както и изпращаха техни упражнения онлайн, тъй като в курса имаше и онлайн част. Работиха със закупени и подарени материали за упражненията в вкъщи.

Като цяло всички бяха много ентусиазирани и мотивирани по време на обученията и практиката и не им се искаше да свършва! Това е призвание за нас – да помагаме на тези, които поемат инициативата в свои ръце и с помощта на този проект са една стъпка пред останалите.  

Благодарим за предоставената възможност!”

  С финансовата подкрепа на Фондация “Bread for the World” – Берлин, Германия.

 

Copyright © 2024